باسمه سبحانه وتعالى األسئلة الكالسيكية من كتاب األمثلة EMSİLE SORULARI:

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "باسمه سبحانه وتعالى األسئلة الكالسيكية من كتاب األمثلة EMSİLE SORULARI:"

Transkript

1 ~ 1 ~ باسمه سبحانه وتعالى İsim : Not :.... األسئلة الكالسيكية من كتاب األمثلة EMSİLE SORULARI: 1) Emsile (أم ث ل ة) nasıl bir kelimedir ve ne demektir? م ف اع لة mufâale kelimesinin cem idir. Misâl kelimesi, م ث ال misâl,أم ث ل ة Emsile bâbından masdardır. Emsile; cem-i kılle dir ve misaller, örnekler demektir. 2) Emsile kaça ayrılır ve isimleri nedir? Emsile, 2 ye ayrılır: Emsile-i Muhtelife ve Emsile-i Muttaride. 3) 24 sîğadan oluşan Emsile türüne ne ad verilir? Emsile-i Muhtelife denir. 4) Fiillerin, Emsile-i.. si 14 sîğadır. Noktalı yeri doldurunuz. Emsile-i Muttaride denir. 5) Fiilin yapısının ma lûm ve meçhûl olması ne demektir? Türk Dilindeki karşılıkları nedir? Ma lûm: Fâili (öznesi) bilinen, belli olan fiildir. Türkçe de buna etken fiil denir. Meçhûl: Fâili (öznesi) bilinmeyen fiildir. Türkçe de buna edilgen fiil denir. 6) Müfred, tesniyye (müsennâ) ve cem ne demektir? Müfred: Tekil. Tesniyye: İkil. Cem : Çoğul. 7) Müzekker ve müennes ne demektir? Müzekker: Eril.

2 ~ 2 ~ Müennes: Dişil. 8) Ğâib, ğâibe, muhâtab, muhâtaba ve mütekellim ne anlama gelir? Ğâib: Kendisinden bahsedilirken hazır bulunmayan erkek. Ğâibe: Kendisinden bahsedilirken hazır bulunmayan kadın. Muhâtab: Hazır olup, kendisine söz söylenen erkek. Muhâtaba: Hazır olup, kendisine söz söylenen kadın. Mütekellim: Söz söyleyen, konuşan şahıs. 9) Mütekellim kaça ayrılır ve ne anlamlara gelir? 2 ye ayrılır: Nefs-i mütekellim vahde (tek olarak konuşan kimse), Nefs-i mütekellim mea l-ğayr (başkasıyla birlikte/birden fazla konuşan kimse). 10) Sülâsî fiil ne anlama gelir? Üçlü, üç harfli demektir. 11) Mücerred fiil ve mezîdün fîh fiil ne anlama gelir? Mücerred Fiil: Ziyâde harflerden soyutlanmış yani bütün harfleri kök harfleri (asıl harfleri) olan fiillerdir. Mezîdün fîh Fiil: Kendisinde ziyâde harf bulunan yani fiilin kök harflerinin üzerine bir, iki, üç harf eklenerek elde edilmiş fiillerdir. 12) Fâel fiil-aynel fiil-lâmel fiil ne demektir? Bir kelimenin fâel fiili (fâ sı), aslî harflerinin ilki, aynel fiili (ayn ı), aslî harflerinin ikincisi, lâmel fiili (lâm ı) ise aslî harflerinin üçüncüsüdür. 13) Ma lûm olan mâzî fiil nasıl meçhûl yapılır? س ج د Secde etti fiiliyle açıklayın. Fiilinin fâ sı madmûm, ayn ı meksûr yapılır, lâm ı ise ma lûmunda olduğu س ج د gibi meftûh kalır. س ج د olur. 14) Ma lûm olan muzâri fiil nasıl meçhûl yapılır? ي س ج د fiiliyle açıklayın. yapılır, Fiilinin muzâraat (muzârilik) harfi madmûm, ayn ı (cîm harfi) meftûh ي س ج د Lâm ı (dâl harfi) ise, ma lûmunda olduğu gibi madmûm kalır. ي س ج د olur.

3 ~ 3 ~ 15) Mâzî fiil ve muzâri fiil neye denir? Mâzî fiil: Geçmiş zamanda bir iş, bir oluş bildiren fiildir. Muzâri fiil: Şimdiki ya da gelecek zamanda bir iş, bir oluş bildiren fiildir. 16) Muzâraat (muzârilik) harfleri nelerdir? harfleridir. ا-ت-ن -ى de yer alan ا ت ي ن 17) Ma lûm olan mâzî fiilden muzâri fiil nasıl yapılır? Bir örnek vererek, açıklayınız. harflerinden biri getirilir. (Dört harfli ا ت ي ن nin başına ك ت ب alalım. yi ele ك ت ب dışındaki fiillerde muzârilik harfi meftûh olur. Rubâîlerin muzâraat harfi madmûm dur), sonra fâ sı (kef harfi) sâkin, lâmı (bâ harfi) ise madmûm kılınır. Sülâsî fiillerin muzârisinin aynel fiili için lügata bakılır. (Çünkü Sülâsî fiillerin muzârisi semâî dir. Rubâî, humâsî ve sudâsî fiillerin muzârileri kıyâsî dir, belli kalıpları vardır.) Lamel fiilin harekesi madmûm kılınır. ي ك تب olur. 18) Mücerred olsun mezîdün fîh olsun, ma lûm ve meçhûl olsun mâzî fiil çekim tablosunda mâzîlerin sonuna gelen ekler nelerdir?.... ا.. وا..ن..ت ا.. ت..ت م..ت ن..ت م ا..ت م ا.. ت..ت..ن ا.. ت 19) Mücerred olsun, mezîdün fîh olsun, ma lûm ve meçhûl olsun muzâri fiil çekim tablosunda muzârilerin sonuna gelen ekler nelerdir?..ون..ن..ان.. ان......ون..ان..

4 ~ 4 ~.. ن.. ان.. ي ن ) Mâzî fiil hangi zamandır? Geçmiş zamandır. 21) Muzâri fiil hangi zamandır? Şimdiki zaman veya gelecek zamandır. yazınız. muzâri fiillerinin meçhûllerini ي ش ر ب ve ي أك ل 22) ي أك ل ي ش ر ب 23) Kaç çeşit masdar vardır? Birer örnek veriniz. Masdarlar 3 e ayrılır: Mîmsiz masdar; ن ص ر gibi. Mîmli masdar; م ن ص ر gibi. Te li masdar: ن ص ر ة ve ن ص ر ة gibi. yapınız. fiilinin mîmli masdarının çekimini ض ر ب 24) م ض ر ب م ض ر ب ان م ض ار ب 25) Sarf ilminde semâî ve kıyâsî tabirleri ne anlama gelir? Semâî: Araptan işitildiği şekilde kabul edilen, belli bir kâidesi olmayan. Kıyâsî: Belli bir kâideye bağlı olan, kurallı. 26) Sülâsî fiillerin mîmsiz masdarları semâî midir yoksa kıyâsî midir? Semâî dir. 27) İsimler ve fiiller neden türetilmişlerdir? İsimler ve fiillerin hepsi masdardan müstaktır (türetilmiştir). Masdar ise م ش ت ق م ن ه müştakkun minh (kendisinden türetilen)dir. 28) Sülâsîlerin ism-i fâillerinin (ف اع ل ) ve ismi mef ûllerinin ( (م ف ع ول vezinleri semâî midir yoksa kıyâsî midir? Sarf âlimlerinin ittifâkı ile kıyâsî dir.

5 ~ 5 ~ 29) Cem-i musahhah (cem-i sâlim) ne demektir? Bir örnek veriniz. Bu cem yapıldığında, çoğul hâlinde müfredinin şekli bozulmaz. İki türlüdür: Cem-i müzekker ve cem-i müennes. Örnek: م س ل م م س ل م ون ve م س ل م ة م س ل م ات gibi. Cem-i müzekker de, kelimenin sonuna ون ve ين gelir. Türkçe imlâsına göre söylersek; tekil hâli bozulmadan, sonuna -ûn, -în ekleri getirilen cem dir. Müslimûn, Müslimîn gibi. Cem-i müennes te ise, müfredi bozulmadan kelimenin sonuna ات gelir. Tâ ile müennes olmuş müfred isimlerde tâ kaldırılır. Türkçe imlâsına göre; sonu -ât ekiyle biten cem ilerdir. Müslimât gibi. 30) Cem-i mükesser (kırık çoğul) ne demektir? Bir örnek veriniz. Müfredinin şekli bozularak yapılan çoğullardır. Belli bir kâidesi yoktur, semâî dir. Araptan işitildiği gibi kullanılır, lügatlere bakılarak tespit edilir. Pek çok kalıpları vardır. Mu rabdırlar. Cinsiyet kategorisinde dişil sayılırlar. Örnek: ك ت اب ك تب ر ج ل ر ج ال ع ل م ع لوم ق ل م أق ال م gibi. kelimelerdir? kelimeleri (sarf ve i râb yönünden) nasıl ن اص ر ي ن ve ن اص ر ي ن 31) Açıklayınız. kelimesi; ism-i fâilin tesniyyesidir. Nasb ve cerr mahallindedir; çünkü ن اص ر ي ن tesniyyelerde (sondaki kesreli nûn ile fethalı lâmel fiil arasında bulunan) sâkin yâ nasba ve/veya cerre delâlet eder. ن اص ر ي ن kelimesi ise; ism-i fâilin cem-i müzekker sâlim sîğasıdır. Nasb ve/veya cerr mahallindedir; çünkü cem-i müzekker sâlimlerde (sondaki fethalı nûn ile kesreli lâmel fiil arasında yer alan) sâkin yâ nasba ve /veya cerre delâlet eder. 32) Olumsuz (menfî) mâzî manası veren sîğa hangisidir? Bir örnek veriniz. manası: Olumsuz mâzî manası veren sîğa; fiil-i muzâri cahd-i mutlak tır. Örnek: Müsbet (olumlu) mâzî: ك ت ب yazdı ; cahd-i mutlak, menfî (olumsuz) mâzî yazmadı. ل م ي ك تب

6 ~ 6 ~ 33) Cezm ve nasb edatları muzâri fiilin çekiminde nasıl bir değişikliğe yol açar? Cem-i müennes nûnları hâriç, tesniyyelerde, cem-i müzekkerlerde ve müfred müennes muhâtaba da bulunan nûnları hazf ederler (düşürürler). Müfred ve mütekellimlerin sonunu cezm edatları cezm eder, nasb edatları nasb eder. 34) Çıktınız sizler cem hâzır erler geçmiş zamanda fiilini yazınız ve çekim خ رج تم işâretleyiniz. tablosundaki yerini yuvarlak olarak ) Oturur iki ğâibe avratlar şimdiki hâlde ya gelecek zamanda fiilini yazınız ve.. ت ج ل س ان işâretleyiniz. çekim tablosundaki yerini yuvarlak olarak ) (O bayan) hâlâ yardım etmedi, henüz yardım etmedi nasıl söylenir? ل م ا ت ن ص ر 37) Sülâsî fiillerden emr-i hâzır nasıl yapılır? Anlatınız. Muzâri fiilin muhâtab ve muhâtaba sîğalarından yapılır. Fiilin, muzâraat harfi hazf edilir (atılır), aynel fiiline bakılır, -eğer aynel fiili damme ise, fiilin başına dammeli bir hemze, eğer fetha ya da kesre ise kesreli bir hemze getirilir, fiilin sonu sâkin kılınır. ت ع ل م ا ع ل م gibi. 38) Emir ve nehy fiilleri kaç tanedir? Kısaca maddeler hâlinde yazınız. 1- Emr-i hâzır, 1- Nehy-i hâzır, 2- Emr-i ğâib. 2- Nehy-i ğâib. 39) Cezm edâtları (cevâzım) hangileridir?

7 ~ 7 ~ ل م ل م ا ال م األم ر )ل ( ال الن اه ي ة 40) (O erkek) yardım etmiyor ve (o erkek) yardım etmeyecek/yardım etmez nasıl denir? م ا ي ن ص ر ال ي ن ص ر 41) (O bayan) yazıyor ve (O bayan) yazmıyor nasıl denir? ل ت ك تب م ا ت ك تب nedir? fiillerinin sîğaları ال ي ن ص ر ve ال ي ن ص ر 42) ğâib dir. nehy-i ال ي ن ص ر istikbâl dir; fiil-i muzâri nefy-i ال ي ن ص ر fiillerinin anlamlarını kısaca ف ت ح م ا ف ت ح ل م ي ف ت ح م ا ي فت ح ال ي ف ت ح ال ي ف ت ح ل ي ف ت ح ل ي ف ت ح (43 yazınız. Fiillerin tamamı, müfred müzekker ğâib sîğalarıdır. Sırasıyla anlamları şunlardır: Açtı, açmadı, açmadı, açmıyor, açmayacak, açmasın, açıyor, açsın. 44) Muzâri fiilin başına gelen, gelecek zaman edatları nelerdir? Örnekle gösteriniz. vardır. arasında fark س و ف ve الس ين dir. Muzâri fiilin üzerine dâhil olan س ve س و ف ise uzak geleceği ifade eder. Fiilin sonunda hareke bakımından س و ف geleceği, yakın الس ين herhangi bir değişiklik yapmaz. Türkçe ye -ecek, -acak diye tercüme edilir. Örnek: gibi. ileride bileceksiniz س و ف ت ع ل م ون bileceksiniz, yakında س ت ع ل م ون nedir? edatının muzâri fiile kattığı anlam ل ن anlamı nedir ve ل ن ي غ ف ر 45) O asla bağışlamayacak, mağfiret etmeyecek demektir. Fiil-i muzârinin, şimdiki ve gelecek zamanı içine alan manasını, sadece gelecek zamana çevirip, kesin olarak olumsuz kılar. (Te kîd-i nefy-i istikbâl) 46) Sülâsîlerde emr-i ğâib nasıl yapılır? Anlatınız. Muzâri fiilin, ğâib ve ğâibe sîğalarından yapılır. Fiilin evveline kesreli bir lâm (emir lâmı) getirilir, kelimenin sonu cezm edilir.

8 ~ 8 ~ Örnek: ل ي ع ل م bilsin ي ع ل م biliyor, bilir çekiniz. a fiilinin emr-i ğâibinin ma lûmunu ذ ه ب 47) ل ي ذ ه ب ل ي ذ ه ب ا ل ي ذ ه ب وا ل ت ذ ه ب ل ت ذ ه ب ا ل ي ذ ه ب ن 48) İki nefy edatı الن اف ي ت ان (en-nâfiyetân) denen harfler nelerdir? İki olumsuzluk edatı م ا ve ال dır. gelir? nin emr-i hâzırı, nehy-i hâzırı, emr-i ğâibi ve nehy-i ğâibi nasıl ج ل س 49) ا ج ل س ال ت ج ل س ل ي ج ل س ال ي ج ل س şöyledir: Sırasıyla yapınız. emrinin çekimini ا ض ر ب 50) ا ض ر ب ا ض ر ب ا ا ض ر ب وا ا ض ر ب ى ا ض ر ب ا ا ض ر ب ن 51) (Cem erler) yapmayın ve (Cem avratlar) yapmayın cümlesini Arapça ya çevirin. ال ت ف ع لوا ال ت ف ع ل ن 52) Sülâsî fiilin emr-i hâzırının meçhûlü nasıl gelir? ن ص ر fiilini esas alarak söyleyin. ان ص ر ل تن ص ر gelir? fiillerinin ismi zaman, ism-i mekân ve masdar mîmî leri nasıl خ ر ج ve ن ز ل 53) Açıklayınız. İsm-i zaman, ism-i mekân ve masdar mîmî, muzâri fiilden türetilir. Muzâraat harfi kaldırılır, yerine fethalı bir mîm getirilir ve kelimenin sonu isim alâmeti م ف ع ل م ف ع ل vardır: olarak tenvînlenir. İki vezni Eğer muzârinin aynel fiili madmûm ya da meftûh ise; ism-i zaman, ism-i mekân ve ي خ ر ج م خ ر ج ي ف ت ح م ف ت ح Örnek: vezninde gelir. م ف ع ل masdar, mîmli Eğer muzârinin aynel fiili meksûr ise, ism-i zaman, ism-i mekân,م ف ع ل mîmli masdar ise م ف ع ل vezninde gelir. Örnek: ي ن ز ل م ن ز ل (İsm-i zaman, ism-i mekân).

9 ~ 9 ~ İnecek zaman, inecek mekân demektir. ي ن ز ل م ن ز ل (Mîmli masdar). İnmek demektir. Sülâsî fiillerde ism-i zaman, ism-i mekân ve mîmli masdar konusunu maddeler hâlinde özetleyelim: a) Misâl fiilin dışındaki tüm fiillerin mîmli masdarı م ف ع ل vezninde gelir. gibi. ي ط لب م ط ل ب ي ض ر ب م ض ر ب ي ف ت ح م ف ت ح b) Misâl fiilin mîmli masdarı م ف ع ل vezninde gelir. ي ع د )ي و ع د( م و ع د gibi. c) Sülâsî mücerred fiillerde ism-i zaman, ism-i mekân ve mîmli masdar, muzâri fiilin ma lûmundan yapılır: Muzâri fiilin aynel fiili meftûh ya da madmûm ise; ism-i zaman, ism-i mekân ve mîmli masdar م ف ع ل vezninde gelir. ي ح س ن م ح س ن ي ف ت ح م ف ت ح gibi. Muzârinin aynel fiili meksûr ise; mîmli masdar م ف ع ل vezninde, ism-i zaman ve ism-i mekân ise م ف ع ل vezninde gelir. Mîmli masdar: ي ض ر ب م ض ر ب, İsm-i zaman ve ism-i mekânı: ي ض ر ب م ض ر ب gibi. Bu kâide sahîh, ecvef, mudâaf ve mehmûz fiillerde geçerlidir. Yani bu dört fiilde muzârinin aynel fiili meftûh ya da madmûm olursa; ism-i zaman, ism-i mekân ve mîmli masdar م ف ع ل vezninde gelir. Eğer muzârinin aynel fiili meksûr olursa; mîmli masdar م ف ع ل vezninde, ism-i zaman ve ism-i mekân ise م ف ع ل vezninde gelir. d) Nâkıs fiilde muzârinin aynel fiili ister meftûh, ister meksûr, ister madmûm olsun; ism-i zaman, ism-i mekân ve mîmli masdar م ف ع ل vezninde gelir. gibi. ي غ زو )م غ ز ى ( م غ ز ى ي ر م ى )م ر م ى ( م ر م ى ي ر ض ى )م ر ض ى ( م ر ض ى e) Lefîf-i mekrûn, nâkıs fiil gibidir. Yani ism-i zaman, ism-i mekân ve mîmli masdar م ف ع ل vezninde gelir. gibi. ط و ى / ي ط و ى )م ط و ى ( م ط و ى

10 ~ 10 ~ Lefîf-i mefrûk, bazı sarf âlimlerine göre misâl fiil gibidir. Buna göre, lefîf-i mefrûk tan gelen ism-i zaman, ism-i mekân ve mîmli masdar gibi. و ق ى / ي ق ى )ي و ق ى ( )م و ق ى ( م و ق gelir. vezninde م ف ع ل Diğer sarf âlimlerine göre ise; lefîf-i mefrûk tan gelen ism-i zaman, ism-i mekân و ق ى / ي ق ى )ي و ق ى ( )م و ق ى ( م و قى gelir. vezninde م ف ع ل ve mîmli masdar vardır? arasında i râb yönünden ne gibi bir fark م ن ص ور ي ن ile م ن ص ور ان 54) gibi. elif tir. ism-i mef ûlün tesniyyesidir, merfû dur, ref alâmeti م ن ص ور ان de, ism-i mef ûlün tesniyyesidir. Mensûb ya da mecrûr dur; nasb ve cerr م ن ص ور ي ن alâmeti, yâ dır. nedir? kelimesinin sîğası ve anlamı م ك ت اب 55) İsm-i âlettir, yazma âleti, daktilo demektir. yazınız. kelimelerinin sîğalarını ve anlamlarını ض ر ب ا ض ر ب ة ض ر ب ة م ض ر ب 56) Sırasıyla; mîmsiz masdar vurmak, masdar binâ-i merre bir kere vurmak, masdar binâ-i nev bir çeşit vurmak, mîmli masdar vurmak demektir. 57) Küçük adam, adamcağız, küçük nehir, nehircik, dere, çay, küçük yazar, yazarcık ve küçük serçe, serçecik kelimelerini Arapça ya çeviriniz. ر ج ل ر ج ي ل ن ه ر نه ير ك ات ب ك و ي ت ب ع ص فور ع ص ي ف ير yapınız. isimlerinin ism-i mensûb sîğalarını -kısaca anlatarak- ع يس ى ve م ك ة 58) harfi var ise, bu (ة) İsm-i mensûb yapılacak olan kelimenin sonunda tâ م ك ة م ك ى harf hazf edilir, kelimenin sonuna şeddeli nisbet yâ sı (ى ) getirilit ve öncesindeki harfin harekesi kesre kılınır. (و) bulunursa, bu harfler vâv a (ى) ya da yâ (ا) İsmin sonunda elif ع ي س ى ع ي س و ى çevirilip, kendisinden önceki harf meftûh kılınır, ismin sonuna şeddeli nisbet yâ sı getirilip, mâkabli (önceki harfi) kesre yapılır. vardır? kelimeleri arasında ne gibi bir fark ع ال م / ع ال م ve ك اذ ب / ك ذ اب 59)

11 ~ 11 ~ ise mübalağalı ism-i fâildir. çok ع ال م demektir, ism-i fâildir, bilen, bilici ع ال م bilen, çok bilici demektir. Aynı şekilde ك اذ ب yalancı anlamında ism-i fâil, ك ذ اب çok yalancı anlamında mübalağalı ism-i fâildir. yazınız. kelimelerinin anlamlarını ط ب اخ خ ب از ب و اب ح د اد ن ج ار 60) Sırasıyla anlamları şudur: Aşçı, ekmekçi (fırıncı), kapıcı, demirci, marangoz. nedir? kelimelerinin sîğaları م س ك ين ve م س ك ون 61) fâil dir. ise, mübalağalı ism-i م س ك ين mef ûldür, ism-i م س ك ون gelir? câhil oldu fiillerinin ism-i tafdîlleri nasıl ج ه ل bildi ve ع ل م 62) ع ل م أع ل م ج ه ل أج ه ل kelimedir? nasıl bir ك ب ر ى 63) müennesidir. (ism-i tafdîl) in أك ب ر ela gözlü gibi ا ش ه ل noksanlığı, dilsiz gibi uzuv أب ك م renk, siyah gibi أس و د 64) şekil, sûret yahut da güzellik ve çirkinlik manası bulunan kelimelere ne nedir? Sıfat-ı müşebbehe denir. yazınız. cümlelerinin anlamlarını أص ب ر ب ه أص ب ر ب ع ل ى ve م ا أص بر ع ل ي ا م ا أص ب ر ه (65 Acep (acaip) sabretti bir ğâib erkek (o amma da sabretti), Ali acaip sabretti, o ne acaip sabretti, Ali ne acaip sabretti. 66) Munfasıl (ayrı) zamirleri yazınız. ه و ه م ا ه م ه ى ه م ا ه ن ا ن ت ا ن تم ا ا ن تم ا ن ت ا ن تم ا ا ن تن ا ن ا ن ح ن yapınız. bâ harf-i cerrine muttasıl (bitişen) zamirleri bitiştirerek çekimini ب 67)

12 ~ 12 ~ ب ه ب ه م ا ب ه م ب ه ا ب ه م ا ب ه ن ب ك بك م ا ب ك م ب ك ب ك م ا ب ك ن ب ن ى ب ن ا 68) Acep câhillik ettiler cem ğâip avratlar/o kadınlar acâip câhillik ettiler ve ne acep câhillik ettim ben/ben ne acâip câhillik ettim sözlerini Arapça ya çevirin. م ا أج ه ل ه ن أج ه ل ب ن ى edin. sözünü tercüme م ا أج م ل ه ذ ا ال ب ي ت (69 Bu ev acaip güzeldir (Bu ev amma da güzel)! nedir? kelimelerinin anlamları ج ل س ة ve ج ل س ة 70) demektir. bir çeşit oturmak ج ل س ة oturmak, Bir kere ج ل س ة 71) Emsile de 24 sîğanın kaçı isim, kaçı fiildir? isimdir. 24 sîğanın 13 ü fiildir (7 si ihbârî, 6 sı inşâî dir. 6 sı müsbet, 7 si menfî dir), 11 i i Yalan söyledi fiilinin, fiil-i muzâri nefy-i istikbâli ve te kîd-i nefy-i ك ذ ب 72) istikbâli nasıl gelir? ال ي ك ذ ب nin nefy-i istikbâli; yalan söylemez, yalan söylemeyecek anlamında ك ذ ب dur. Te kîd-i nefy-i istikbâli ise; asla yalan söylemez, asla yalan söylemeyecek anlamında ل ن ي ك ذ ب dir. 73) Dilbilgisinde nefy ile nehy arasındaki anlam farkı nedir? Nefy: Olumsuzluk yani müsbetin zıddıdır. Nehy: Yasaklama yani emrin menfî şeklidir. 74) Fâil ve mef ûl ne anlama gelir? Cümle içinde harekeleri nedir?

13 ~ 13 ~ Fâil (özne): bir işi yapana denir. Harekesi damme dir ya da dammeli tenvîn dir. Fiile kim? ya da ne? sorusu sorulduğunda alınan cevap fâildir. Mef ûl: Fâilin fiilinden etkilenen varlıktır. Harekesi fetha ya da fethalı tenvîn dir. Fiile neyi, neye, kime? sorusu sorulduğunda alınan cevap mef ûl dür. Eğer fâil ve mef ûl akıl sahibi olursa, fâile kim?, mef ûle kimi, kime? manası verilir. Eğer fâil ve mef ûl akıl sahibi olmazsa, fâile ne?, mef ûle neyi, neye? manası verilir. 75) Cümlede nâibu l fâil neye denir? Türkçe de hangi adla anılır? Kur ân okundu قر ى ال قر آن cümlesine göre açıklayınız. mâzî fiili, meçhûl olduğu için, aslında mef ûl (nesne) olan قر ى cümlesinde قر ى ال قر آن fâil (özne) gibi gözükmektedir. Bu tür edilgen fiille kurulmuş cümlelerdeki,ال قر آن nesneye sözde özne denir. Örneğimizdeki cümlede ال قر آن kelimesi öznenin yerine geçtiği için, nâibu l fâildir. Çünkü Kur ân okundu derken; Kur ân kelimesi özne gibi gözükse de, okuma işini yapan değil, okunandır. Bu nedenle ona nâibu l fâil diyoruz. Eğer cümle, etken (ma lûm) fiille kurulmuş olsaydı, ال قر آن kelimesi mef ul-ü bih olacaktı. Şöyle ki: ق ر ا ال قر آن Burada ق ر ا mâzî fiildir, fâili içinde gizlidir, o da ه و dir. kelimesi ise, mef ûl-ü bih tir. Mef ûl bih olan bir kelime, cümlenin fiili meçhûl ال قر آن kılındığında fâilin nâibi olur. Harekesi de damme dir. sıfat-ı müşebbehe kelimelerin anlamları ع ط ش ان ج و ع ان ك س ال ن غ ض ب ان س ك ر ان 76) nedir ve müennesleri hangi vezinde gelir? Sırasıyla anlamları: Susamış (susuz), aç, tembel, kızgın, sarhoş demektir. Müennesleri ise; ع ط ش ى ج و ع ى ك س ل ى غ ض ب ى س ك ر ى biçiminde ف ع ل ى vezninde gelir. kelimelerinin müzekkerleri nasıl gelir yani س و د اء ص ف ر اء ح م ر اء ز ر ق اء خ ض ر اء 77) hangi vezindedir? Müzekkerleri; أس و د أص ف ر أح م ر أز ر ق أخ ض ر biçiminde أف ع ل vezninde gelir.

14 ~ 14 ~ yazınız. kelimelerinin sîğalarını ب ي ض اء ve فض ل ى 78) müennesidir. nun أف ض ل kelimesi, ism-i tafdîl olan فض ل ى müennesidir. nun أب ي ض kelimesi, sıfat-ı müşebbehe olan ب ي ض اء yazınız. isimlerinin sîğalarını ve anlamlarını ع ب د ال ل ه ف ات ح ف ار وق م ح م د ع ب ي د 79) gelir. ismi, isim tamlamasıdır, mudâf ile mudâfun ileyh ten meydana ع ب د ال ل ه ف ار وق demektir. ismi, ism-i fâil dir, açan, açıcı ف ات ح demektir. Allah ın kulu م ح م د demektir. ismi, mübalağalı ism-i fâil dir doğruyu yanlıştan çok ayırt eden ismi, ism-i zaman, ism-i mekân ve mîmli masdardır, övme zamanı, övme mekânı, övmek demektir. ع ب ي د ismi ise, ism-i tasğîr dir, küçük kul, kulcağız demektir. yazınız. a fiilinin 24 Emsile sîğasını ف ت ح 80) ف ت ح ي ف ت ح ف ت ح ا ف ه و ف ات ح و ذ اك م ف توح ل م ي ف ت ح ل م ا ي ف ت ح م ا ي ف ت ح ال ي ف ت ح ل ن ي ف ت ح ل ي ف ت ح ال ي ف ت ح ا ف ت ح ال ت ف ت ح م ف ت ح م ف ت ح ف ت ح ة ف ت ح ة فت ي ح ف ت ح ى ف ت اح أف ت ح م ا اف ت ح ه و ا ف ت ح ب ه Emsile-i muhtelife; lafzan 24 sîğadır ama mânen yani mana bakımından 26 dır. Çünkü م ف ع ل vezninde üç mana vardır: 1- İsm-i zaman, 2- İsm-i mekân, 3- Mîmli masdar. AÇIKLAMA: Soruların cevaplarının değerlendirilmesinde, Emsile dersinde öğretilen ve ortalama öğretilebilecek konulara göre bir seviye gözetilmiştir. PUANLAMA: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 15, 16, 20, 21, 26, 27, 28, 32, 34, 35, 36, 39, 40, 41, 42, 48, 51, 62. Sorular doğru cevabı 1 puan, 13, 14, 17, 18, 19, 22, 23, 24, 25, 29, 30, 31, 33, 37, 38, 43, 44, 45, 46, 47, 49, 50, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75, 78. Soruların doğru cevabı 1,25 puan, 76, 77, 79. Soruların doğru cevabı 3 puan, 80. Sorunun doğru cevabı ise 3,5 puan dır.

15 ~ 15 ~ Başarı ve muvaffakiyet Allah ın yardımı iledir. 31 Temmuz Cuma / 15 Şevvâl 1436 BAŞARILAR يوسف السماك

Bismillahirrahmanirrahiym Elhamdü lillahi Rabbil Alemiyn, Vessalatü vesselamu ala Rasülina Muhammedin ve ala alihi ve sahbihi ecmeiyn.

Bismillahirrahmanirrahiym Elhamdü lillahi Rabbil Alemiyn, Vessalatü vesselamu ala Rasülina Muhammedin ve ala alihi ve sahbihi ecmeiyn. ŞERHUL EMSİLE Bismillahirrahmanirrahiym Elhamdü lillahi Rabbil Alemiyn, Vessalatü vesselamu ala Rasülina Muhammedin ve ala alihi ve sahbihi ecmeiyn. Kaynaklarda, Hz.İmam Aliyyül Mürteza (kv) efendimizin

Detaylı

audio emsile dersleri

audio emsile dersleri audio emsile dersleri http://www.halisiyye.com/sarf_nahiv_dersleri/sarf_nahiv_dersleri.htm http://www.halisiyye.com/sarf_nahiv_dersleri/sarf_nahiv_dersleri.htm http://www.halisiyye.com/sarf_nahiv_dersleri/sarf_nahiv_dersleri.htm

Detaylı

1. BÖLÜM SAHİH FİİLLER MAZİ FİİL Fiili Mazi iki kısımdır: a) Mazi Malum b) Mazi Meçhul MAZİ MALUM: Mazi malum üç şekil üzere bulunur: gibi. آ ت ب gelir. kalıbında ف ع ل 1) gibi. ع ل م gelir. kalıbında

Detaylı

Durûs Kitabı 1. Cilt Gramer Kuralları. Üç Hareke

Durûs Kitabı 1. Cilt Gramer Kuralları. Üç Hareke ب س م الل ه الر ح ن الر ح ي م Durûs Kitabı 1. Cilt Gramer Kuralları Üç Hareke ا ل ر ك ات الث الث ة Kesra(Esre) - Damme (Ötre) - ف ت ح ة - (Üstün) Fetha ض م ة ك س ر ة (i) (u) (a) Sükûn(Cezm) Şedde - - س

Detaylı

Murat eğitim kurumları. Arapça 4 konu 2. İsim ve fiil cümlelerinde olumsuzluk (nefy)

Murat eğitim kurumları. Arapça 4 konu 2. İsim ve fiil cümlelerinde olumsuzluk (nefy) Murat eğitim kurumları Arapça 4 konu 2 İsim ve fiil cümlelerinde olumsuzluk (nefy) İlk önce iyi haber bu konu kolay. Bilmemiz gereken birkaç harfimiz bir de fiilimiz var. Harfler: ال, ل ن, ل م ve.لم ا

Detaylı

Konuya giriş için Arap Dili nde " ال " nin kullanıldığı yerleri hatırlayalım:

Konuya giriş için Arap Dili nde  ال  nin kullanıldığı yerleri hatırlayalım: Konuya giriş için Arap Dili nde " ال " nin kullanıldığı yerleri hatırlayalım: " ال " الناهية 1- YASAKLAMA LE si Karşımızdaki veya 3. şahıslardan bir şeyi yapmamasını talep etmektir. Müzari fiilin başına

Detaylı

TECVİD Lügat manası; Güzel yapmaktır.

TECVİD Lügat manası; Güzel yapmaktır. TECVİD TECVİD Lügat manası; Güzel yapmaktır. Peygamberimiz(sav): Allah Kur an ı indirildiği gibi okuyanı sever. buyurarak bu tarz okuyuşu teşvik etmiştir. Kur an-ı Kerim de Allah; Kuranı açık açık, tane

Detaylı

أتي E-t-y. Gelmek, ulaşmak, varmak, yapmak, etmek, işlemek

أتي E-t-y. Gelmek, ulaşmak, varmak, yapmak, etmek, işlemek أتي E-t-y Bu kökten türeyen kelimeler Kuran da 549 kez kullanılmıştır. Kelime Ayet No Anlamı Açıklama 2/23, 2/25, (etâ) أ ت ى 2/38, 2/85, 2/106, 2/109, 2/118, 2/145, 2/148, 2/189 (2defa), 2/210, 2/214,

Detaylı

5. Ünite 1, sayfa 17, son satır

5. Ünite 1, sayfa 17, son satır EYLÜL 2014 VE ÖNCESİ TARİH BASKILI ARAPÇA IV DERS KİTABINA İLİŞKİN CETVELİ Değiştirilen kelimeler yuvarlak içinde gösterilmiştir. 1. Ünite 1, sayfa 5, son satır 4. ت ض ع أ ن ث ى الا خ ط ب وط تم وت ج وع

Detaylı

KUR AN-I KERİM II Yrd. Doç. Dr. Remzi ATEŞYÜREK

KUR AN-I KERİM II Yrd. Doç. Dr. Remzi ATEŞYÜREK Yâsîn Suresi 13-27 Ayetlerinin Tilaveti Ve Tecvid Tahvilleri Ünite 6 İlahiyat Lisans Tamamlama Programı KUR AN-I KERİM II Yrd. Doç. Dr. Remzi ATEŞYÜREK 1 Ünite 6 YÂSÎN SURESİ 13-27 AYETLERİ TİLAVET VE

Detaylı

İsimleri okumaya başlarken- و ب س ي د ن ا - eklenmesi ve sonunda ع ن ه ر ض ي okunması en doğrusu.

İsimleri okumaya başlarken- و ب س ي د ن ا - eklenmesi ve sonunda ع ن ه ر ض ي okunması en doğrusu. س ي د ن ا و ن ب ي ن ا م ح م د صلى تعالى عليه و سل م İsimleri okumaya başlarken- و ب س ي د ن ا - eklenmesi ve sonunda ع ن ه ر ض ي okunması en doğrusu. 1 ا ب ى ب ك ر ب ن الص د يق 30 ث اب ت ب ن ا ق ر م 2

Detaylı

fiilidir. VEZNİ ÖRNEĞİ

fiilidir. VEZNİ ÖRNEĞİ Muzari Fiil Muzari fiilin vezni olup örneği fiilidir. VEZNİ ÖRNEĞİ Buna göre fiilinin ilk harfi muzarilik harfidir. Ondan sonra gelen harfi, ikinci harf olan harfi ve son harf olan harfi de olur. Bu durum

Detaylı

HER YIL KIRK HADİS 1-12. SINIFLAR

HER YIL KIRK HADİS 1-12. SINIFLAR 4O HADIS HER YIL 1-12. SINIFLAR ASFA EĞİTİM KURUMLARI 2015-2016 4 4O HADIS ASFA EĞİTİM KURUMLARI Yayın No : Yayın Yılı : 2015 ISBN : 978-000-00000-00 HER SINIFTA --- --- --- --- --- --- --- --- --- ---

Detaylı

ARAPÇADA İSİMLER. Sonu ref ile biten sözcüğe ref edilmiş anlamında merfû adı verilir. Ref alametleri:

ARAPÇADA İSİMLER. Sonu ref ile biten sözcüğe ref edilmiş anlamında merfû adı verilir. Ref alametleri: ARAPÇADA İSİMLER Arapçada isimleri kimi zaman bir cümlenin öznesi ya da nesnesi olarak, kimi zaman bir tamlama içinde görmemiz mümkündür. Arapçada isimler cümle içinde harekelerine göre farklı isimler

Detaylı

KUR AN-I KERİM II Yrd. Doç. Dr. Remzi ATEŞYÜREK

KUR AN-I KERİM II Yrd. Doç. Dr. Remzi ATEŞYÜREK Bakara Suresi 285-286 Ayetlerinin Tilaveti Ve Tecvid Tahvilleri Ünite 4 İlahiyat Lisans Tamamlama Programı KUR AN-I KERİM II Yrd. Doç. Dr. Remzi ATEŞYÜREK 1 Ünite 4 BAKARA SURESİ 285-286 AYETLERİ TİLAVET

Detaylı

Ders 1-5 Tekrar. Rab, efendi. Alem, dünya ه ذا

Ders 1-5 Tekrar. Rab, efendi. Alem, dünya ه ذا Ders 1-5 Tekrar Kelime: Đsim, fiil, harf. Đsim: Varlıkları gösteren kelimelerdir. Sıfatlar dilbilgisi bakımından isim sayılır. Đsimler şahıslara göre çekilirler. Ben Bu Zeyd Darbe, vuruş Temiz, güzel Rab,

Detaylı

İsmi Tafdil. Alimde olan hilimden (yumuşaklıktan) daha güzel bir hilm hiçbir kimsede olmamıştır. Bu misalde ل الك ح lafzı, ismi tafdil olan

İsmi Tafdil. Alimde olan hilimden (yumuşaklıktan) daha güzel bir hilm hiçbir kimsede olmamıştır. Bu misalde ل الك ح lafzı, ismi tafdil olan İsmi Tafdil Alimde olan hilimden (yumuşaklıktan) daha güzel bir hilm hiçbir kimsede olmamıştır. Ben hiçbir adam görmedim ki, onun gözünde olan kuhlin güzelliği, Zeydin gözünde olan kuhlin güzelliği gibi

Detaylı

KUR AN-I KERİMİ ÖĞRENMENİN (OKUMANIN) FAZİLETİ HAKKINDA HADİS-İ ŞERİFLER

KUR AN-I KERİMİ ÖĞRENMENİN (OKUMANIN) FAZİLETİ HAKKINDA HADİS-İ ŞERİFLER AD SOYAD: KUR AN-I KERİMİ ÖĞRENMENİN (OKUMANIN) FAZİLETİ HAKKINDA HADİS-İ ŞERİFLER PEYGAMBER EFENDİMİZ (S.A.V) BUYURUYORLAR Kİ; 1) Sizin en hayırlılarınız Kur an-ı öğrenen ve öğretenlerinizdir. ( BUHÂRÎ

Detaylı

Anadolu İmam-Hatip Lisesi 9, 10, 11 ve 12. Sınıflar. Arapça Dilbilgisi

Anadolu İmam-Hatip Lisesi 9, 10, 11 ve 12. Sınıflar. Arapça Dilbilgisi Anadolu İmam-Hatip Lisesi 9, 10, 11 ve 12. Sınıflar Arapça Dilbilgisi Adnan HOYLADI 2015 Örnekli Anadolu İmam-Hatip Lisesi 9, 10, 11 ve 12. Sınıflar Arapça Dilbilgisi Adnan Hoyladı Adnan Hoyladı 1979

Detaylı

KURAN DA TEKRARLANAN AYETLER

KURAN DA TEKRARLANAN AYETLER KURAN DA TEKRARLANAN AYETLER İmran AKDEMİR 2013 (Güncelleme 2018) TEKRAR EDEN 97 AYET Kuran ın 97 ayeti diğer ayetler gibi Kuran da sadece bir kez bulunmaz, tekrar ederler. Bu 97 ayetten birçoğuna 2 kez

Detaylı

Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS ARAPÇA I DKB

Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS ARAPÇA I DKB DERS BİLGİLERİ Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS ARAPÇA I DKB 03 +2 2 4 Ön Koşul Dersleri Dersin Dili Dersin Seviyesi Dersin Türü Lisans Yüz Yüze / Zorunlu Dersin Koordinatörü Dersi

Detaylı

tyayin.com fb.com/tkitap

tyayin.com fb.com/tkitap 2. Dönem konu 7 İşaret isimleri tyayin.com fb.com/tkitap Yakın İçin Kullanılan İşâret İsimleri Cemi(Çoğul) Müsenna(İkil) Müfred(Tekil) ه ذ ا ه ذ ه ه ذ ان - ه ا ت ن - ه ذ ي ن ه ات ي ه ؤال ء هؤ ال ء Bunlar

Detaylı

Fatiha süresi-dil Yönünden İnceleme

Fatiha süresi-dil Yönünden İnceleme م م ب Fatiha süresi-dil Yönünden İnceleme Video olarak bak Önemli not :Bu yazı, şaz kıraatler içerir.bu yüzden kendi bildiğiniz şekilde Kur an ı okumaya devam ediniz. ا رل س م ب ا رل ح بي م ب س بي ه للا

Detaylı

Tam Fiil- Nakıs Fiil Her bir fi il içün bir merfû,yani fail (özne ) lâzımdır. Eğer fi il, o merfu ile, kelâm yönünden tamâm olup, başka bir şeye

Tam Fiil- Nakıs Fiil Her bir fi il içün bir merfû,yani fail (özne ) lâzımdır. Eğer fi il, o merfu ile, kelâm yönünden tamâm olup, başka bir şeye Tam Fiil- Nakıs Fiil Her bir fi il içün bir merfû,yani fail (özne ) lâzımdır. Eğer fi il, o merfu ile, kelâm yönünden tamâm olup, başka bir şeye muhtâc olmazsa, o fiile tam fiil, merfû una da fâ il (özne)

Detaylı

İşaret zamiri. İşaret isimleri. Bu ikisi. Bunlar. Şu ikisi. Şunlar. Onlar. Yakın mesafe için*bu* uzak mesafe için *şu-o* Çoğul İkil Tekil.

İşaret zamiri. İşaret isimleri. Bu ikisi. Bunlar. Şu ikisi. Şunlar. Onlar. Yakın mesafe için*bu* uzak mesafe için *şu-o* Çoğul İkil Tekil. الد ر س األو ل Ders 1 sayfa1 Bu أ س م اء اإل ش ار ة İşaret isimleri Bayan ve müennes kelimeler için. Erkek ve kelimeler için. ھ ذ ا... ھ ذ ه İşaret zamiri Bu م ذ ك ر م ف ر د ھ ذ ا Çoğul İkil Tekil ھ ذ

Detaylı

İLK TÜRKÇE GRAMER: MÜYESSİRETÜ L-ULÛM

İLK TÜRKÇE GRAMER: MÜYESSİRETÜ L-ULÛM İLK TÜRKÇE GRAMER: MÜYESSİRETÜ L-ULÛM Galip GÜNER Erciyes Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Araştırma Görevlisi, gunerg@erciyes.edu.tr Özet Bu çalışmada, XVI. yüzyılda

Detaylı

Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS MESLEKİ Y.DİL DKB

Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS MESLEKİ Y.DİL DKB DERS BİLGİLERİ Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS MESLEKİ Y.DİL DKB265 3 2+0 2 3 Ön Koşul Dersleri Dersin Dili Dersin Seviyesi Dersin Türü Türkçe Lisans Yüz Yüze / Seçmeli Dersin Koordinatörü

Detaylı

Kur an Kelimelerinin %80 i. (Kolay ezberleme için Sınıflandırılmış kelime listesi)

Kur an Kelimelerinin %80 i. (Kolay ezberleme için Sınıflandırılmış kelime listesi) ALLAH (C.C.) ın adıyla Kur an Kelimelerinin %80 i (Kolay ezberleme için Sınıflandırılmış kelime listesi) Derleyen Dr. Abdülaziz Abdulrahim Rahmân ve Rahîm Allah'ın adıyla ÖNSÖZ Övgü yalnızca Allah a aittir,

Detaylı

MEKANLAR - toplu halde - www.behcetoloji.com

MEKANLAR - toplu halde - www.behcetoloji.com MEKANLAR - toplu halde - www.behcetoloji.com Bahçe ب ي ت Ev ج ر د ين ة Oda م ن ز ل Ev غ ر ف ة Oda د ار Ev ح ج ر ة Oda م س ك ن Ev ا وض ة Mutfak ع م ار ة Apartman م ط ب خ Lavabo ب ن اء Bina م غ س ل Bodrum

Detaylı

Kur an Anahtarı احمد سداد اوستون

Kur an Anahtarı احمد سداد اوستون Kur an Anahtarı مفتاح القرآن احمد سداد اوستون ١٤٣٤-2013 Takdim Maksat: Bu kitabın maksadı Kur an-ı Kerim i asgari seviyede anlayabilmek için gerekli kelime bilgisini ve temel dilbilgisi kurallarını vermektir.

Detaylı

40 HADİS YARIŞMASI DİKKAT 47'DEN 55'E KADAR Kİ HADİSLERİN ARAPÇA METİNLERİ DÜZELTİLMİŞTİR. SINIFI 5-6,7-8 1-) 9-10,11-12 SINIFI 5-6,7-8 2-) 9-10

40 HADİS YARIŞMASI DİKKAT 47'DEN 55'E KADAR Kİ HADİSLERİN ARAPÇA METİNLERİ DÜZELTİLMİŞTİR. SINIFI 5-6,7-8 1-) 9-10,11-12 SINIFI 5-6,7-8 2-) 9-10 DİKKAT 47'DEN 55'E KADAR Kİ HADİSLERİN ARAPÇA METİNLERİ DÜZELTİLMİŞTİR. 5-6, 1-), 5-6, 2-) 5-6 3-) 40 HADİS YARIŞMASI 5-6, 4-) 5-6, 5-) 5-6, 6-) 5-6, 7-) 5-6, 8-) 5-6, 9-) 5-6, 10-) 5-6, 11-) 5-6, 12-)

Detaylı

İSİMLER VE EL TAKISI

İSİMLER VE EL TAKISI İSİMLER VE EL TAKISI Bu ilk dersimizde günlük hayatımızda kullandığımız isimleri öğreneceğiz. Bu isimleri ezberlememiz gerekmekte ancak kendimizi çokta fazla zorlamamıza gerek yok çünkü ilerleyen derslerimizde

Detaylı

2015 YILI MEZİTLİ MÜFTÜLÜĞÜ

2015 YILI MEZİTLİ MÜFTÜLÜĞÜ 5 4 3 2 1 2 2015 YILI MEZİTLİ MÜFTÜLÜĞÜ CAMİLERDE AYET VE MEALİ OKUMA PROJESİ KAPSAMINDA HAZIRLANAN ŞUBAT AYI GÜNLÜK AYET VE MEALLERİ ق ل أ ت ح آج ون ن ا ف ي ه للا و ه و ر ب ن ا و ر ب ك م و ل ن ا أ ع م

Detaylı

Yarışıyorlarkoşuyorlar

Yarışıyorlarkoşuyorlar ت ن ال وا Ulaşıyor-içine alıyor و ض ع Konuldu ب ب ك ة Mekke ت ص د ون Engelliyorsun ت ب غ ون İstiyorsunuz ع و ج ا Eğrilik ت ط يع وا İtaat ediyorsunuz ي ع ت ص م Sıkıca tutuyor ت ق ات Sakınmak و اع ت ص م

Detaylı

Kur an Kelimelerinin %80 i. (Kolay ezberleme için Sınıflandırılmış kelime listesi)

Kur an Kelimelerinin %80 i. (Kolay ezberleme için Sınıflandırılmış kelime listesi) ALLAH (C.C.) ın adıyla Kur an Kelimelerinin %80 i (Kolay ezberleme için Sınıflandırılmış kelime listesi) Derleyen Dr. Abdülaziz Abdulrahim (Yeni kursları görmek için: Kur an ı Anlamak kolay yolu: www.understandquran.com

Detaylı

Kur an Okuma ve Tecvid Bilgisi Test Soruları

Kur an Okuma ve Tecvid Bilgisi Test Soruları 1 Kur an Okuma ve Tecvid Bilgisi Test Soruları 1. Kur an okuyan kimsenin, Kıraatini lahni celi den kurtaracak kadar Kur an-ı Tecvid üzere okumasının hükmü.? a) Vacip b) Sünnet c) Farz-ı Kifaye d) Farz-

Detaylı

Damla Yayın Nu: Editör Mehmet DO RU. Dil Uzman lyas DİRİN. Görsel Tasar m Uzman Cem ÇERİ. Program Gelifltirme Uzman Yusuf SARIGÜNEY

Damla Yayın Nu: Editör Mehmet DO RU. Dil Uzman lyas DİRİN. Görsel Tasar m Uzman Cem ÇERİ. Program Gelifltirme Uzman Yusuf SARIGÜNEY ا ب ع ق ظ ل ز ك İMAM HATİP LİSELERİ MESLEKİ ARAPÇA 9 Öğrenci Çalışma Kitabı ج ن 9 ل ث ان و ي ات ال ئ م ة و ال خ ط باء ا لل غ ة ال ع ر ب ي ة ك ت اب الت د ر يب ات Millî Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye

Detaylı

Anadolu İmam-Hatip Lisesi 12. Sınıf. Arapça Dilbilgisi

Anadolu İmam-Hatip Lisesi 12. Sınıf. Arapça Dilbilgisi Anadolu İmam-Hatip Lisesi 12. Sınıf Arapça Dilbilgisi Adnan HOYLADI 2015 Örnekli Anadolu İmam-Hatip Lisesi 12. Sınıf Arapça Dilbilgisi Adnan Hoyladı Adnan Hoyladı 1979 da Devrek-Zonguldak ta doğdu. 1996

Detaylı

Bir kişinin kalbinde iman ile küfür, doğruluk ile yalancılık, hıyanet ile emanet bir arada bulunmaz. (İbn Hanbel, II, 349)

Bir kişinin kalbinde iman ile küfür, doğruluk ile yalancılık, hıyanet ile emanet bir arada bulunmaz. (İbn Hanbel, II, 349) »ا ل م س ل م م ن س ل م ال م س ل م ون م ن ل س ان ه و ي د ه و ال م ؤ م ن م ن أ م ن ه الن اس ع ل ى د م ائ ه م و أ م و ال ه م» Müslüman, diğer Müslümanların elinden ve dilinden güvende olduğu kimsedir. Mümin

Detaylı

Öğretim İlke ve Yöntemleri 1

Öğretim İlke ve Yöntemleri 1 Öğretim İlke ve Yöntemleri 1 Dr. Öğr. Ü. M. İsmail BAĞDATLI mismailbagdatli@yahoo.com EĞİTİM Bireyin kendi iradesi ile belirli bir program dahilinde davranış kazandırma, davranış geliştirme, davranış değiştirme

Detaylı

İmam Tirmizi nin. Sıfatlar Hususundaki Mezhebi

İmam Tirmizi nin. Sıfatlar Hususundaki Mezhebi İmam Tirmizi nin Sıfatlar Hususundaki Mezhebi İmam Ebu İsa Muhammed İbni İsa Tirmizi (209H-274H) Cami'u Sünen Tirmizi www.almuwahhid.com 1 بسم هللا الرحمن الرحيم İmam Tirmizi de kendi dönemindeki hadis

Detaylı

HADİS II DERSİ EZBER HADİSLER

HADİS II DERSİ EZBER HADİSLER HADİS II DERSİ EZBER HADİSLER م ن ق ال ح ني ي س م ع ال م ؤ ذ ن و أ ن أ ش ه د أ ن ل إ ل ه إ ا ل ا ا لل و ح د ه ل ش ر يك ل ه و أ ان م امد ا ب د د ه و س و ل ه 1 س ض يت ب ا لل س ا ب و ب ح امد س و ل و ب ل و

Detaylı

Baleybelen Müfredatı

Baleybelen Müfredatı Baleybelen Müfredatı Dil veya Lisan, İnsanlar arasında anlaşmayı sağlayan doğal veya yapay bir araç, kendisine özgü kuralları olan ve ancak bu kurallar içerisinde gelişen canlı bir varlık, temeli tarihin

Detaylı

ZAMİR Varlıkların veya onların isimlerinin yerini geçici veya kalıcı olarak tutabilen, isim gibi kullanılabilen, isim soylu kelimelerle, bazı eklere zamir denir. Zamirlerin Özellikleri: İsim soyludur.

Detaylı

Fiil Yapılarına Genel Bir Bakış Sülasi Mücerred Filler

Fiil Yapılarına Genel Bir Bakış Sülasi Mücerred Filler İZZİ DERSLERİ 1 1 Fiil Yapılarına Genel Bir Bakış Sülasi Mücerred Filler ف ع ل ف ع ل ف ع ل ي ف ع ل ي ف ع ل ي ف ع ل ي ف ع ل ي ف ع ل ن ص ر ي ن ص ر ض ر ب ي ض ر ب ح س ن ي ح س ن ع ل م ي ع ل م ح س ب ي ح س ب

Detaylı

Question. Neden Hz İsa Ruhullah (Allah ın ruhu) olarak adlandırılmıştır? Yüce Allah ın kendi ruhundan. Peygamberi Âdem e üflemesinin manası nedir?

Question. Neden Hz İsa Ruhullah (Allah ın ruhu) olarak adlandırılmıştır? Yüce Allah ın kendi ruhundan. Peygamberi Âdem e üflemesinin manası nedir? Question Neden Hz İsa Ruhullah (Allah ın ruhu) olarak adlandırılmıştır? Yüce Allah ın kendi ruhundan Peygamberi Âdem e üflemesinin manası nedir? Answer: Bazı özellikler değişik ve birçok şey ve bireylerde

Detaylı

Arapça 4 konu 4. Mukarebe, reca ve şuru fiilleri

Arapça 4 konu 4. Mukarebe, reca ve şuru fiilleri Arapça 4 konu 4 Mukarebe, reca ve şuru fiilleri Öyle demeyelim de başka fiile muhtaç fiiller diyelim isterseniz. Bunlar Türkçede anlam karşılığı olan fakat yapısal karşılığı olmayan fiiller. Bu fiiller

Detaylı

ARAPÇA-III KISA ÖZET KOLAYAOF

ARAPÇA-III KISA ÖZET KOLAYAOF DİKKATİNİZE: BURADA SADECE ÖZETİN İLK ÜNİTESİ SİZE ÖRNEK OLARAK GÖSTERİLMİŞTİR. ÖZETİN TAMAMININ KAÇ SAYFA OLDUĞUNU ÜNİTELERİ İÇİNDEKİLER BÖLÜMÜNDEN GÖREBİLİRSİNİZ. ARAPÇA-III KISA ÖZET KOLAYAOF 2 Kolayaof.com

Detaylı

www.arapcadunyasi.com www.arapcadunyasi.com www.arapcadunyasi.com www.arapcadunyasi.com www.arapcadunyasi.com www.arapcadunyasi.

www.arapcadunyasi.com www.arapcadunyasi.com www.arapcadunyasi.com www.arapcadunyasi.com www.arapcadunyasi.com www.arapcadunyasi. 1.ÜNİTE 2.Aşağıdaki marşı dinle ve tekrar et. HAYDİ ŞARKI SÖYLEYELİM S.11 1.DERS: İsmin ne? 2.DERS: Hayırlı sabahlar (Günaydın) 3.DERS: Nasılsın? HAZIRLIK ÇALIŞMALARI 1) Arkadaşınla sınıfta tercih edilen

Detaylı

Med Yapmanın Hükümleri

Med Yapmanın Hükümleri 33 Med Yapmanın Hükümleri S. Med nedir? C. Med harflerinden herhangi biriyle sesi uzatmaktır. S. Med harfleri nelerdir? ( ا و ي ) : şunlardır C. Med harfleri a. ا : Kendinden önceki harf üstün harekesi

Detaylı

Allah, ancak samimiyetle ve kendi rızası gözetilerek yapılan ameli kabul eder. (Nesâî, Cihâd, 24)

Allah, ancak samimiyetle ve kendi rızası gözetilerek yapılan ameli kabul eder. (Nesâî, Cihâd, 24) ع ن ت م يم الد ار ى أ ن الن ب ص ل الل ع ل ي ه و س ل م ق ال :»الد ين الن ص يح ة «ق ل ن ا: ل م ن ق ال :»لل و ل ك ت اب ه و ل ر س ول ه و ل ئ م ة ال م س ل م ني و ع ام ت ه م.«Temîm ed-dârî anlatıyor: Hz. Peygamber

Detaylı

SURE VE AYET SIRASIYLA KUR AN SÖZLÜĞÜ KİTABINDAN ÖRNEK SAYFALAR OTUZUNCU CÜZ سورة النبا (78)

SURE VE AYET SIRASIYLA KUR AN SÖZLÜĞÜ KİTABINDAN ÖRNEK SAYFALAR OTUZUNCU CÜZ سورة النبا (78) ( Cüz: 30) ( 78 / Nebe Sûresi) 1 SURE VE AYET SIRASIYLA KUR AN SÖZLÜĞÜ KİTABINDAN ÖRNEK SAYFALAR OTUZUNCU CÜZ سورة النبا (78) (NEBE (Önemli Haber) SÛRESİ) (Mekke de inmiştir. 40 ayettir.) CÜZ: 30, KUR

Detaylı

HURUF-İ MUKATTAA MUKATTA HARFLERİNİN TECVİT TAHLİLLERİ

HURUF-İ MUKATTAA MUKATTA HARFLERİNİN TECVİT TAHLİLLERİ 81 HURUF-İ MUKATTAA HURUF-İ MUKATTAA: Kuran ı kerimde bulunan 114 sûrenin 29 tanesi huruf i mukatta diye tabir edilen harflerle başlar. MUKATTAA kelimesi arapça bir isimdir. KAT EDİLMİŞ, KESİLMİŞ, KESİK,

Detaylı

(Allahım!) Yalnız sana ibadet ederiz ve yalnız senden yardım dileriz. (Fâtiha, 1/5)

(Allahım!) Yalnız sana ibadet ederiz ve yalnız senden yardım dileriz. (Fâtiha, 1/5) ا ي اك ن ع ب د و ا ي اك ن س ت ع ني (Allahım!) Yalnız sana ibadet ederiz ve yalnız senden yardım dileriz. (Fâtiha, 1/5) 1 و م ا ا م ر وا ا ل ل ي ع ب د وا الل م ل ص ني ل ه الد ين ح ن ف اء و ي ق يم وا الص

Detaylı

Onlardan bazıları. İhtilaf ettiler. Diri-yaşayan. Yüce. Sen görüyorsun ت ر dostlar. ..e uğradı

Onlardan bazıları. İhtilaf ettiler. Diri-yaşayan. Yüce. Sen görüyorsun ت ر dostlar. ..e uğradı Onlardan bazıları م ن ه م Peygamberler ر س ل ك ل م Konuştu د ر ج ات Dereceler آ ت ي ن ا Verdik أ ي د ن ا Destekledik İhtilaf ettiler اخ ت ل ف وا Diledi ش اء م ن ه م Onlardan bazıları ي ر يد İstiyor أ ن

Detaylı

Ne kadar kötü ب ئ س Temel-esas. Alçattı-küçük

Ne kadar kötü ب ئ س Temel-esas. Alçattı-küçük اب ت ل ى İmtihan etti أ ت م Tamamladı ذ ر ي ة Zürriyet-nesil إ م ام ا Önder م ث اب ة Sevap-dönüş yeri ي ن ال Ulaşıyor أ م ن ا Emniyet yeri م ص ل ى Namazgâh ط ه ر Temizle طمائ ف ي Taife Kendini ibadete

Detaylı

ADÂB-I MUÂŞERET VE GÖRGÜ KURALLARI

ADÂB-I MUÂŞERET VE GÖRGÜ KURALLARI ADÂB-I MUÂŞERET VE GÖRGÜ KURALLARI Âdâb-ı muâşeret, insana toplum içerisinde yaşamak için gerekli olan nezaket kurallarını öğreten, insani ilişkilerde uyulacak şekil ve ölçüleri ortaya koyan ve şahsı toplum

Detaylı

KUR AN-I KERİM I. Prof. Dr. Yaşar KURT

KUR AN-I KERİM I. Prof. Dr. Yaşar KURT KUR AN-I KERİM I Prof. Dr. Yaşar KURT 2 1.1. KURÂN I KERİM İ OKUYUŞ ŞEKİLLERİ 1.1.1. Tahkîk veya Tertil 1.1.2. Tedvîr 1.1.3. Hadr 1.2. TEMSILÎ OKUMA ESASLARI 1.2.1. Temsilî Okumanın Tanımı ve Önemi 1.2.2.

Detaylı

ی س ر و لا ت ع س ر ر ب ت م م ب ال خ ی ر

ی س ر و لا ت ع س ر ر ب ت م م ب ال خ ی ر ر ب ی س ر و لا ت ع س ر ر ب ت م م ب ال خ ی ر Yâ Rabbi! Kolaylaştır, zorlaştırma. Hayırla sonuçlardır. KUR ÂN HARFLERİNİN ÇIKIŞ YERLERİ ض Dilin yan tarafını sağ veya sol üst yan dişlere vurarak çıkarılır.

Detaylı

DUALAR DUANIN ÖNEMİ Dua

DUALAR DUANIN ÖNEMİ Dua DUANIN ÖNEMİ Dua, insanda doğuştan var olan bir duygudur. Bu sebeple bütün dinlerde dua mevcuttur. Üstün bir varlığa inanan her insan, hayatının herhangi bir anında dua ihtiyacını hisseder. Çünkü her insan,

Detaylı

ÇALIŞMA VE DÜRÜSTLÜK 1

ÇALIŞMA VE DÜRÜSTLÜK 1 ÇALIŞMA VE DÜRÜSTLÜK 1 Çalışma Fert ve toplum hayatının huzurlu ve düzenli bir şekilde devam edebilmesi için mutlaka yerine getirilmesi gereken temel ilkeler ve değerler vardır. İşte hayatın bu zorunlu

Detaylı

Hesap Verme Bilinci Gönderen Kadir Hatipoglu - Ocak :00:00

Hesap Verme Bilinci Gönderen Kadir Hatipoglu - Ocak :00:00 Hesap Verme Bilinci Gönderen Kadir Hatipoglu - Ocak 17 2018 00:00:00 İNDİR و ه و م ع ك م أ ي ن م ا ك نت م و الل ه ب م ا ت ع م ل ون ب ص ير Nerede olsanız, O sizinle beraberdir. Allah, bütün yaptıklarınızı

Detaylı

Bayram hutbesi nasıl okunur? - İlyas Uçar - Ebû Rudeyha - Evvâh - Kişisel Bilgi Sitesi

Bayram hutbesi nasıl okunur? - İlyas Uçar - Ebû Rudeyha - Evvâh - Kişisel Bilgi Sitesi Allâhu Ekber Allâhu Ekber Allâhu Ekber Allâhu Ekber Lâ ilâhe illallâhü vallâhü Ekber. Allâhu Ekber ve lillâhil'hamd, Allâhu Ekberu kebiiraa velhamdülillahi kesiiraa ve sübhaanallaahi bükratev ve esıila

Detaylı

Cihad Gönderen Kadir Hatipoglu - Şubat :23:10. Cihad İNDİR

Cihad Gönderen Kadir Hatipoglu - Şubat :23:10. Cihad İNDİR Cihad Gönderen Kadir Hatipoglu - Şubat 15 2018 14:23:10 Cihad İNDİR ي ا أ ي ه ا ال ذ ين آ م ن وا ه ل أ د ل ك م ع ل ى ت ج ار ة ت نج يك م م ن ع ذ اب أ ل يم : ت ؤ م ن ون ب الل ه و ر س ول ه و ت ج اه د &#16

Detaylı

ARAPÇA ÖĞRENCİ ÇALIŞMA KİTABI İLKÖĞRETİM YAZARLAR. Yrd. Doç. Dr. Mehmet Ali Kılay ARAZ Selahattin DEMİRCİ Murat DEMİR

ARAPÇA ÖĞRENCİ ÇALIŞMA KİTABI İLKÖĞRETİM YAZARLAR. Yrd. Doç. Dr. Mehmet Ali Kılay ARAZ Selahattin DEMİRCİ Murat DEMİR İLKÖĞRETİM 6 ARAPÇA ÖĞRENCİ ÇALIŞMA KİTABI YAZARLAR Yrd. Doç. Dr. Mehmet Ali Kılay ARAZ Selahattin DEMİRCİ Murat DEMİR DEVLET KİTAPLARI BİRİNCİ BASKI.. 2015 GIRIS CK.indd 1 12.02.2015 09:56:38 MİLLÎ EĞİTİM

Detaylı

(İHO 8. SINIF ÖĞRENCİLERİ İÇİN)

(İHO 8. SINIF ÖĞRENCİLERİ İÇİN) İLİMO Mayıs 2016 İSLAMİ İLİMLER OLİMPİYATI (İHO 8. SINIF ÖĞRENCİLERİ İÇİN) B KİTAPÇIĞI ARAPÇA SORULARI (1. SINAV-20 SORU) 1- Aşağıdakilerden hangisi bir sıfat değildir? ك ب ير (a و اس ع ة (b ح د يق ة (c

Detaylı

Kur an-ı Kerim I. Hafta 1 SAKARYA ÜNİVERSİTESİ. Yrd.Doç.Dr. Alican DAĞDEVİREN

Kur an-ı Kerim I. Hafta 1 SAKARYA ÜNİVERSİTESİ. Yrd.Doç.Dr. Alican DAĞDEVİREN SAKARYA ÜNİVERSİTESİ Kur an-ı Kerim I Hafta 1 Yrd.Doç.Dr. Alican DAĞDEVİREN Bu ders içeriğinin basım, yayım ve satış hakları Sakarya Üniversitesi ne aittir. "Uzaktan Öğretim" tekniğine uygun olarak hazırlanan

Detaylı

األصل الجامع لعبادة هللا وحده

األصل الجامع لعبادة هللا وحده األصل الجامع لعبادة هللا وحده İBADETİN MANASI Şeyh Muhammed bin Abdilvehhab (rh.a) www.almuwahhid.com 2 بسم هللا الرمحن الرحيم Şeyh Muhammed bin Abdilvehhab (rh.a) diyor ki: 1 Sana, tek olan Allah a ibadetin

Detaylı

İman; Allah a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine ve âhiret gününe iman etmendir. Keza hayrı ve şerriyle kadere inanmandır.

İman; Allah a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine ve âhiret gününe iman etmendir. Keza hayrı ve şerriyle kadere inanmandır. »ب ن ي ال س ل م ع ل ى خ م س : ش ه اد ة أ ن ل إ ل ه إ ل الل و أ ن م ح م د ا ر س ول الل و إ ق ام الص ل ة و إ يت اء الز ك اة و ال ح ج و ص و م ر م ض ان «İslam beş esas üzerine kurulmuştur: Allah tan başka

Detaylı

CENAB-I HAKK IN O NA İTAATİ KENDİNE İTAAT KABUL ETTİĞİ ZAT A SALÂT VE SELAM

CENAB-I HAKK IN O NA İTAATİ KENDİNE İTAAT KABUL ETTİĞİ ZAT A SALÂT VE SELAM ا لص ال ة و الس ال م ع ل ى م ن اع ت ب ر اهلل ط اع ت ه )ص ل ى اهلل ع ل ي ه و س ل م ( ط اع ة ل ذ ات ه )ج ل ج ال ل ه ) ب س م اهلل الر ح م ن الر ح يم ا ل ح م د ل ل ه ر ب ال ع ال م ين. و الص ال ة و الس ال م

Detaylı

Çukurova Üniversitesi İlahiyat Fakültesi İslam Hukuk Usulü II

Çukurova Üniversitesi İlahiyat Fakültesi İslam Hukuk Usulü II Çukurova Üniversitesi İlahiyat Fakültesi İslam Hukuk Usulü II -Ders Planı- Dersin konusu: manaya delaletinin kapalılığı bakımından lafızlar [hafî-müşkilmücmel-müteşâbih] Ön hazırlık: İlgili tezler: hakkı

Detaylı

DUA KİTABIM 2016 HAZİRAN

DUA KİTABIM 2016 HAZİRAN DUA KİTABIM 1 DUA KİTABIM 2016 HAZİRAN Konya Büyükşehir Belediyesi Basın Yayın Halkla İlişkiler Dairesi Başkanlığı Nişantaş Mahallesi Vatan Caddesi No:2 Selçuklu/KONYA +90 332 221 14 00 www.komek.org.tr

Detaylı

(İHO 8. SINIF ÖĞRENCİLERİ İÇİN) A KİTAPÇIĞI

(İHO 8. SINIF ÖĞRENCİLERİ İÇİN) A KİTAPÇIĞI İLİMO Mayıs 2016 İSLAMİ İLİMLER OLİMPİYATI (İHO 8. SINIF ÖĞRENCİLERİ İÇİN) A KİTAPÇIĞI ARAPÇA SORULARI (1. SINAV-20 SORU) 1- Aşağıdakilerden hangisi, şemsî-kamerî harf olma yönünden farklıdır? ال ي د (a

Detaylı

Değerli Kardeşim, Kur an ve Sünnet İslam dininin iki temel kaynağıdır. Rabbimiz in buyruklarını ve Efendimiz (s.a.v.) in mübarek sünnetini bilmek tüm

Değerli Kardeşim, Kur an ve Sünnet İslam dininin iki temel kaynağıdır. Rabbimiz in buyruklarını ve Efendimiz (s.a.v.) in mübarek sünnetini bilmek tüm 11 1 Değerli Kardeşim, Kur an ve Sünnet İslam dininin iki temel kaynağıdır. Rabbimiz in buyruklarını ve Efendimiz (s.a.v.) in mübarek sünnetini bilmek tüm Müslümanların, bilhassa idareci konumundakilerin

Detaylı

Ulusal Kredi Osmanlı Türkçesi Grameri 224022300001102 3 0 0 3 4. Ön Koşullar : Bu dersin ön koşulu ya da yan koşulu bulunmamaktadır.

Ulusal Kredi Osmanlı Türkçesi Grameri 224022300001102 3 0 0 3 4. Ön Koşullar : Bu dersin ön koşulu ya da yan koşulu bulunmamaktadır. Ders Kodu Teorik Uygulama Lab. Ulusal Kredi Osmanlı Türkçesi Grameri 224022300001102 3 0 0 3 4 Ön Koşullar : Bu dersin ön koşulu ya da yan koşulu bulunmamaktadır. Önerilen Dersler : Önceki dönemde Osmanlı

Detaylı

İnsanda bir organ vardır. Eğer o sağlıklı ise bütün vücut sağlıklı olur; eğer o bozulursa bütün vücut bozulur. Dikkat edin! O, kalptir.

İnsanda bir organ vardır. Eğer o sağlıklı ise bütün vücut sağlıklı olur; eğer o bozulursa bütün vücut bozulur. Dikkat edin! O, kalptir. ال ي ل دغ الم ؤم ن م ن ج ح ر مر ت ي ن Mü min bir yılan deliğinden iki defa ısırılmaz. إن م م ا أد ر ك الن اس م ن ك الم الن ب و ة األول ى : إذ ا ل م ت س ت ح ف اص نع ش ئ ت م ا İlk peygamberlerden itibaren

Detaylı

EV SOHBETLERİ DERSLERİ

EV SOHBETLERİ DERSLERİ DERS:17 KONU: TAHARET (MADDÎ-MANEVÎ TEMİZLİK) Bir önceki dersimizde İslâm ın Şartları konusuna başlamıştık. İslâm ın Şartlarını özetledik ve ibadetler konusuna geçeceğimizi ifade etmiştik. İbadetler konusuna

Detaylı

MERYEM SURESİNDEKİ MUKATTAA HARFLERİ كهيعص

MERYEM SURESİNDEKİ MUKATTAA HARFLERİ كهيعص MERYEM SURESİNDEKİ MUKATTAA HARFLERİ كهيعص Ünlü İslam bilgini Taberi, tefsirinde, mukattaa harfleri ile ilgili, Abdullah b. Abbas, Said b. Cübeyr ve Abdullah b. Mesud dan şu görüşü nakletmiştir: Her bir

Detaylı

ب Namaz. İbadet ederiz Sen-senin Yol göster

ب Namaz. İbadet ederiz Sen-senin Yol göster Âlemler İsmi ile ب س م ع ال م ين Gün Sahip م ال ك ي و م Gün Din الد ين إ ي ا İbadet ederiz Sen-senin ك ن ع ب د Yol göster اه د Yardım dileriz ن س ت ع ين Yol Biz-bizim ن ا ص ر اط O kimseler ki Dosdoğru

Detaylı

ADIM ADIM KUR A DĐLĐ DE ÖR EK SAYFALAR

ADIM ADIM KUR A DĐLĐ DE ÖR EK SAYFALAR ADIM ADIM KUR A DĐLĐ DE ÖR EK SAYFALAR ARAPÇA CÜMLE KURULUŞU U OLUŞTURA U SURLAR Arapça da bir kelime ya isim, ya fiil ya da harftir. Đsim, fiil ve harflerin bir mana oluşturacak şekilde bir araya gelmesiyle

Detaylı

ARAP DİLİ * Seydişehirli Mahmûd Es ad Sadeleştiren: Zafer KIZIKLI

ARAP DİLİ * Seydişehirli Mahmûd Es ad Sadeleştiren: Zafer KIZIKLI ARAP DİLİ * Seydişehirli Mahmûd Es ad Sadeleştiren: Zafer KIZIKLI ÖZET Bu çalışma, Arap dilinin hem tarihi, hem de özellikleri hakkında genel bilgiler vermektedir. Arap dilinin İslâm öncesi durumu, dünya

Detaylı

KUR AN-I KERİM SINAV SORULARI

KUR AN-I KERİM SINAV SORULARI KUR AN-I KERİM SINAV SORULARI 1. DÜZEY 1.Aşağıdakilerden hangisi Kur an-ı Kerim in tevatür yoluyla gelmiştir ifadesinin tanımıdır? A) Doğru söyleyen insanlar tarafından nakledilmesi. B) Her asırda yalan

Detaylı

DERS KATEGORİSİ TEORİ+UYGULAMA (SAAT)

DERS KATEGORİSİ TEORİ+UYGULAMA (SAAT) KAFKAS ÜNİVERSİTESİ FEN EDEBİYAT FAKÜLTESİ/YÜKSEKOKULU/MESLEK YÜKSEKOKULU/ENSTİTÜSÜ DOĞU DİLLERİ VE EDEBİYATLARI BÖLÜMÜ DERS TANITIM VE UYGULAMA BİLGİLERİ DERSİN ADI DERS KODU TEORİ+UYGULAMA (SAAT) KREDİSİ

Detaylı

Arapça Dersleri-17: Mezîd Fiiller - İlyas Uçar - Ebû Rudeyha - Evvâh - Kişisel Bilgi Sitesi

Arapça Dersleri-17: Mezîd Fiiller - İlyas Uçar - Ebû Rudeyha - Evvâh - Kişisel Bilgi Sitesi Değerli kardeşlerim bir arapça dersi ile yine sizlerle beraberiz. Malum 2012-2013 yılı eğitim-öğretim yılı başladı açık öğretim ilahiyat dersleri de Kasım ayı itibariyle başlıyor. Özellikle bugüne kadar

Detaylı

EV SOHBETLERİ AT. Ders : 6 Konu : Kitaplara İman. a) Kitaplara Topyekün İman

EV SOHBETLERİ AT. Ders : 6 Konu : Kitaplara İman. a) Kitaplara Topyekün İman Ders : 6 Konu : Kitaplara İman a) Kitaplara Topyekün İman İmanın şartlarından bir tanesi de Allah ın insanlara yine insanlar arasından seçtiği peygamberleri vasıtasıyla kitaplar gönderdiğine iman etmektir.

Detaylı

Şimdi noktalama işaretlerinin neler olduğunu ayrıntılarıyla görelim. Anlamca tamamlanmış cümlelerin sonunda kullanılır.

Şimdi noktalama işaretlerinin neler olduğunu ayrıntılarıyla görelim. Anlamca tamamlanmış cümlelerin sonunda kullanılır. NOKTALAMA İŞARETLERİ Dilimizde ilk kez Tanzimat döneminde kullanılan noktalama işaretleri, yazının daha kolay anlaşılmasını sağlar. Yazının okunmasını kolaylaştırır ve anlam karışıklığına düşülmesine engel

Detaylı

Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS ARAPÇA IV DKB

Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS ARAPÇA IV DKB DERS BİLGİLERİ Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS ARAPÇA IV DKB208 4 1+2 2 4 Ön Koşul Dersleri Dersin Dili Dersin Seviyesi Dersin Türü Türkçe Lisans Yüz Yüze / Zorunlu Dersin Koordinatörü

Detaylı

رويدا تراك. Ma nel Fiil. 1-İsim Fiiller. Günah işleyen Allahu Subhanehu ve Tela dan uzak oldu. Günahı terk et! Dünyada rahatlık hasıl olmadı.

رويدا تراك. Ma nel Fiil. 1-İsim Fiiller. Günah işleyen Allahu Subhanehu ve Tela dan uzak oldu. Günahı terk et! Dünyada rahatlık hasıl olmadı. Ma nel Fiil Günah işleyen Allahu Subhanehu ve Tela dan uzak oldu Günahı terk et! Dünyada rahatlık hasıl olmadı. Alimin ahlakının Muhammedî olması gerekir. 1-İsim Fiiller ه ي ه ات (ا ى ت ر اك م ن ا لم ذن

Detaylı

Kur an Anahtarı احمد سداد اوستون

Kur an Anahtarı احمد سداد اوستون Kur an Anahtarı مفتاح القرآن احمد سداد اوستون ١٤٣٥-2014 Takdim Maksat: Bu kitabın maksadı Kur an-ı Kerim i asgari seviyede anlayabilmek için gerekli kelime bilgisini ve temel dilbilgisi kurallarını vermektir.

Detaylı

Kur ân-ı Kerîm den İçinde Hitabı Geçen Ayetler 2/Bakara 104: 2/Bakara 153: 2/Bakara 172 2/Bakara 178 2/Bakara 183

Kur ân-ı Kerîm den İçinde Hitabı Geçen Ayetler 2/Bakara 104: 2/Bakara 153: 2/Bakara 172 2/Bakara 178 2/Bakara 183 Page 1 of 23 Kur ân-ı Kerîm den İçinde ي ا ا ي ه ا ال ذ ين ا م ن وا Hitabı Geçen Ayetler 2/Bakara 104: Ey iman edenler! (Peygamber e) Râ inâ (bizi gözet/güt) demeyin; (bize bak anlamında) Unzurnâ deyin

Detaylı

OHRİLİ SİNANUDDİN YUSUF ÇELEBİ NİN ARAPÇA VAKFİYESİNİN DİL VE BELAGAT AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ 1

OHRİLİ SİNANUDDİN YUSUF ÇELEBİ NİN ARAPÇA VAKFİYESİNİN DİL VE BELAGAT AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ 1 International Journal of Science Culture and Sport (IntJSCS) August 2015 : Special Issue 4 ISSN : 2148-1148 Doi : 10.14486/IJSCS381 OHRİLİ SİNANUDDİN YUSUF ÇELEBİ NİN ARAPÇA VAKFİYESİNİN DİL VE BELAGAT

Detaylı

ي ش اه د Dayı ل خ ا Hatıra, Anı Bu ikisi. لي س لك ب ي ت Nine

ي ش اه د Dayı ل خ ا Hatıra, Anı Bu ikisi. لي س لك ب ي ت Nine 10. SINIF KELĐMELER SAYFA 27-35 Soy ağacı Aile kütüğü Öğreniyor, Okuyor الش ج ر ة ا لع اي ل ي ة Polis ي د ر س Öğreniyor, Okuyor Bilgisayar ش ر ط ي Polis Meslek ح اس وب Bilgisayar م ه ن ة Meslek Bilgisayar

Detaylı

AÖF İLAHİYAT ÖNLİSANS PROGRAMI 1. KİTAP ÜNİTE 1. Okuma Parçası. Tercüme

AÖF İLAHİYAT ÖNLİSANS PROGRAMI 1. KİTAP ÜNİTE 1. Okuma Parçası. Tercüme AÖF İLAHİYAT ÖNLİSANS PROGRAMI 1. KİTAP ÜNİTE 1 الجملة CÜMLE Okuma Parçası :.... Tercüme Okul Okul büyüktür. Bahçesi geniştir. Okulun kapıları yüksektir. Sınıfları çoktur. Öğrenciler okula sabah girerler

Detaylı

GÜNDE BEŞ VAKİT NAMAZ KILMAK

GÜNDE BEŞ VAKİT NAMAZ KILMAK GÜNDE BEŞ VAKİT NAMAZ KILMAK Değerli Mü minler! Günde beş vakit namaz kılınması âyet ve hadislerle sabittir. Kur an da ısrarla namaz kılınması emredilmiş 1 ve ا ن الص ل وة ك ان ت ع ل ى ال م ؤ م نين ك ت

Detaylı

EV SOHBETİ DERSLERİ. Biz insanı en güzel biçimde yarattık. (Tîn, 95:4)

EV SOHBETİ DERSLERİ. Biz insanı en güzel biçimde yarattık. (Tîn, 95:4) Ders: 15 Konu: İSLAM A GİRİŞ Bundan önceki derslerimizde İman ve İmanın şartları ile alakalı bilgileri içeren dersler hazırladık ve kardeşlerimizle buluşturduk. Bundan sonra ki derslerimizde ise, İslam

Detaylı

ARAPÇA YAZMA ESERLERİN DİZGİSİNDE TAKİP EDİLECEK YAZIM KURALLARI

ARAPÇA YAZMA ESERLERİN DİZGİSİNDE TAKİP EDİLECEK YAZIM KURALLARI ARAPÇA YAZMA ESERLERİN DİZGİSİNDE TAKİP EDİLECEK YAZIM KURALLARI 1. Âyetlerin yazımında Resm-i Osmânî esas alınacaktır. Diğer metinlerde ise güncel Arapça imlâ kurallarına riâyet edilecek, ancak özel imlâsını

Detaylı

MARDİN MÜFTÜLÜĞÜ 2013 YAZ KUR AN KURSU HADİS YARIŞMASI HADİS VE TERCEMELERİ

MARDİN MÜFTÜLÜĞÜ 2013 YAZ KUR AN KURSU HADİS YARIŞMASI HADİS VE TERCEMELERİ MARDİN MÜFTÜLÜĞÜ 2013 YAZ KUR AN KURSU HADİS YARIŞMASI HADİS VE TERCEMELERİ ق ال ر س ول اهلل ص ل ى اهلل ع ل ي ه و س ل م : Resûlullah (S.A.V) Buyurdular ki: 10»إ ن م ا ا ل ع م ال ب الن ي ات و إ ن م ا ل

Detaylı

HER YIL KIRK HADİS 1-12. SINIFLAR

HER YIL KIRK HADİS 1-12. SINIFLAR 4O HADIS HER YIL 1-12. SINIFLAR ASFA EĞİTİM KURUMLARI 2015-2016 4 4O HADIS ASFA EĞİTİM KURUMLARI Yayın No : Yayın Yılı : 2015 ISBN : 978-000-00000-00 HER SINIFTA --- --- --- --- --- --- --- --- --- ---

Detaylı

T.C. KONYA VALİLİĞİ İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ KİTAPÇIĞI

T.C. KONYA VALİLİĞİ İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ KİTAPÇIĞI T.C. KONYA VALİLİĞİ İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ ÖĞRENCİNİN ADI SOYADI: OKULU : SINAV TARİHİ: 02 MAYIS 2015 CUMARTESİ - 10:00 A KİTAPÇIĞI Alanlar Soru Sayısı TEST 1 4. SINIF ÖĞRETİM PROGRAMI 20 TEST 2 KAVRAMA

Detaylı